Vliv časné stravy a kojení na rozvoj obezity

MUDr. Barbora Štěpánková

Kojení je statisticky spojené s nižším rizikem nadváhy a obezity v pozdějším věku. Spíše se ale považovalo za náhodu související s životním stylem a lepšími stravovacími návyky matky, která kojí, než se samotným kojením. 1 Jako jednoznačně protektivní  se prokázalo kojení více než 4 měsíce pro nárůst hmotnosti mezi 6. a 12. měsícem. Vyšší příjem proteinů v nižším věku byl spojen se zvýšenou sekrecí inzulinu a inzulinového růstového faktoru a tím pádem nárůstem obezity.2

Umělá mléka obsahují  zvýšené množství proteinů, což je více ve srovnáním s mateřským.Mateřské mléko také obsahuje rozdílné množství polynenasycených mastných kyselin. Jejich vysoké množství je spojené s nižším množstvím glukózy v kosterním svalu u kojených dětí. Příjem vysokého množství polynenasycených mastných kyselin v období 14 měsíců byl spojen s nižším rizikem vzniku obezity v pozdějším věku. Vystavování tuhé stravě před 4 měsícem věku je naopak spojeno s vyšší pravděpodobností vzniku obezity. 3

  1. Hunsberger M. Early feeding practices and family structure: Associations with overweight in children. Proc Nutr Soc. 2014;73:132-136. doi:10.1017/S0029665113003741
  2. Patro-Gołąb B, Zalewski BM, Kołodziej M, et al. Nutritional Interventions or Exposures in Infants and Children Aged up to Three Years and their Effects on Subsequent Risk of Overweight, Obesity, and Body Fat: a Systematic Review of Systematic Reviews. Obes Rev Off J Int Assoc Study Obes. 2016;17(12):1245-1257. doi:10.1111/obr.12476
  3. Mameli C, Mazzantini S, Zuccotti GV. Nutrition in the First 1000 Days: The Origin of Childhood Obesity. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(9). doi:10.3390/ijerph13090838