Co pomůže předejít vzniku obezity

MUDr. Barbora Štěpánková

Děti mají sklon jíst fast food a nezdravé kdykoliv je příležitost. Měla by se proto obecně snížit dostupnost této stravy.

Bylo prokázané, že zahrnování dětí do přípravy jídla, kreativita v jídle, vytváření speciálních příležitostí během jídla (piknik apod.) mohou usnadnit zdravé stravování. Je výhodné zahrnovat děti do nakupování a procesu přípravy jídla a podporovat vyváženou stravu. 1Důležitý je také správný rodičovský modeling zdravého stravování, podpora vyvážené a různorodé stravy, zahrnování dětí o rozhodování o jídle, výuka dětí o zdravé stravě.2 Zároveň mají prokazatelně příznivý vliv různé zdravotní a preventivní intervence ve školách nebo v domácím prostředí.3

Dle výsledků studie došlo ke zvýšení konzumace ovoce a zeleniny u dětí strategií nabízením často malých porcí zeleniny nebo nabízením zeleniny dohromady s nějakou oblíbenou potravinou (arašídové máslo apod.) I když s oblíbenou přísadou jedly zeleninu radši než samotnou, i tak se celková konzumace ovoce a zeleniny zvýšila. Byly také používané strategie, kdy při jídle zeleniny byla věnována dětem větší pozornost ze strany rodičů, což vedlo ke zvýšení zájmu o konzumaci zeleniny.4

 

  1. Mazarello Paes V, Ong KK, Lakshman R. Factors influencing obesogenic dietary intake in young children (0-6 years): systematic review of qualitative evidence. BMJ Open. 2015;5(9):e007396. doi:10.1136/bmjopen-2014-007396
  2. Otterbach L, Mena NZ, Greene G, Redding CA, De Groot A, Tovar A. Community-based childhood obesity prevention intervention for parents improves health behaviors and food parenting practices among Hispanic, low-income parents. BMC Obes. 2018;5:11. doi:10.1186/s40608-018-0188-2
  3. Peters J, Parletta N, Lynch J, Campbell K. A comparison of parental views of their pre-school children’s “healthy” versus “unhealthy” diets. A qualitative study. Appetite. 2014;76:129-136. doi:10.1016/j.appet.2014.02.001
  4. Anzman-Frasca S, Savage JS, Marini ME, Fisher JO, Birch LL. Repeated exposure and associative conditioning promote preschool children’s liking of vegetables. Appetite. 2012;58(2):543-553. doi:10.1016/j.appet.2011.11.012