Pro inspiraci – příklady snídaní a rozdělených snídaní
Co by správná snídaně měla obsahovat?
- Sacharidy – např. pečivo, snídaňové cereálie, musli nebo vločky (ovesné, žitné, ječné apod.) ze kterých si můžete připravit kaši.
- Bílkoviny – to je např. sýr, vajíčko, šunka, jogurt.
- Ovoce nebo zelenina – vždy do snídaně zařaďte jednu porci ovoce nebo zeleniny. Vybírejte si podle toho, co vám chutná.
- Nápoj – čaj, mléko, kakao, bílá káva. Černá káva není vhodným nápojem na snídani, nedoplní vám tekutiny, které potřebujete.
Pro ověření, zda ve vaši snídani nic nechybí, můžete použít následující obrázek.
Něco s mlékem, jogurtem…
· Tvaroh/bílý jogurt s ovocem/medem/džemem + kousek pečiva
· Ranní ovesná/jáhlová/špaldová kaše
Ovesné/jáhlové/špaldové vločky zalijeme mlékem a chvíli povaříme. Dle chuti přidáme kokos, skořici s medem, ovoce..
· Müsli nebo snídaňové cereálie s mlékem/bílým jogurtem/tvarohem + ovoce
· Smoothie (ovoce dle chuti – banán, pomeranč, borůvky, jahody, jablka) s bílým jogurtem/tvarohem + kousek pečiva
· Ovoce dle chuti s Cottage sýrem + kousek pečiva
Super rychlovky
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, šunkou a tvrdým sýrem
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, šunkou a plátky bílé ředkve
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, tvrdým sýrem a salátovou okurkou
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, šunkou a čerstvou červenou paprikou
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, nakrájeným uvařeným vejcem a salátovou okurkou
· Bageta/houska/ chléb s ledovým salátem, tvrdým sýrem a plátky rajčat
·
Bageta/houska/ chléb s termixem, ovoce
·
Bageta/houska/chléb
s ovocnou přesnídávkou
·
Bageta/houska/chléb
s máslem a džemem/medem
·
Bageta/houska/chléb
s tvarohem a medem nebo javorovým sirupem
Rychlopomazánky
· Houska/bageta s avokádovou pomazánkou a rajčetem
Avokádová pomazánka – ¼ zralého avokáda rozmačkáme vidličkou. Přidáme cca 2 násobek pomazánkového másla a smícháme dohromady. Pečivo namažeme avokádovou pomazánkou a na vrch dáme plátky rajčete.
· Houska/bageta s pestem, rajčaty a mozzarellou
Lžičku bazalkového pesta (koupíte už hotové) smícháme cca se dvěma lžícemi pomazánkového másla. Pečivo namažeme touto pomazánkou. Navrch dáme plátky mozzarelly a plátky rajčat.
· Houska/bageta/chléb s mrkvově-sýrovou pomazánkou a okurkou
Nastrouháme najemno mrkev. Ve stejném objemu jako je mrkev přidáme nastrouhaný sýr a 2 lžíce zakysané smetany. Pečivo namažeme pomazánkou a navrch dáme plátky salátové okurky, můžeme vložit list ledového salátu.
· Houska/bageta s hráškovým pyré, šunkou a mozzarellou
Hráškové pyré – 2 lžíce zeleného hrášku necháme projít varem, scedíme. Rozmačkáme a smícháme se lžící pomazánkového másla. Pečivo namažeme pyré, vložíme šunku a plátky mozzarelly.
· Houska/bageta/chléb s ajvarem, sýrem a okurkou nebo bílou ředkví
Lžičku Ajvaru smícháme s 2 lžičkami pomazánkového másla. Pečivo namažeme pomazánkou, vložíme plátek sýra a plátky salátové okurky nebo bílé ředkve.
· Houska/bageta/chléb s rybičkovou pomazánkou a okurkou
Rybičková pomazánka – sardinky v rajčatové omáčce smícháme s pomazánkovým máslem, můžeme přidat nadrobno nakrájený pórek. Pečivo namažeme pomazánkou a poklademe plátky salátové okurky.
· Houska/bageta/chléb s vajíčkovou pomazánkou a salátovou okurkou
Uvaříme vejce a nakrájíme je nadrobno. Smícháme s pomazánkovým máslem. Mírně dosolíme. Můžeme dochutit špetkou hořčice a nadrobno nakrájeným pórkem. Pečivo namažeme pomazánkou a poklademe plátky salátové okurky.
· Houska/bageta/chléb s pomazánkou Budapešť a salátovou okurkou
Pomazánka Budapešť – tvaroh a zakysanou smetanu smícháme v poměru 1:1 a přidáme nadrobno nakrájenou naloženou červenou papriku (kapii) a rozmícháme dohladka. Mírně dosolíme. Pečivo namažeme pomazánkou a navrch nakrájíme plátky salátové okurky.
· Houska/bageta/chléb se sýrovou pomazánkou a salátovou okurkou
Smícháme lžíci nastrouhaného sýra a 2 lžíce kysané smetany. Přidáme špetku červené mleté papriky a hořčice. Pečivo namažeme pomazánkou a poklademe plátky salátové okurky.
· Houska/bageta/chléb s tuňákovou pomazánkou a salátovou okurkou
Tuňáka v konzervě bez tekutiny smícháme s pomazánkovým máslem. Můžeme dochutit citrónovou šťávou. Pomazánkou namažeme pečivo a poklademe plátky salátové okurky.
Plněné tortilly (wrapy)
· Tortilla se šunkou, sýrem a zeleninou
Tortillu rozložíme a namažeme pomazánkovým máslem. To středu tortilly seshora dolů poklademe ledový salát. Naň položíme 2 plátky šunky, 2 plátky tvrdého sýra a nakonec 2 tyčinky z okurky. Tortillu zamotáme.
· Tortilla s mexickou náplní a zeleninou
Rozmixujeme fazole v rajčatové omáčce. Touto pastou namažeme tortillu. Střed tortilly poklademe listy ledového salátu, položíme 2 plátky šunky, přidáme cca 1 lžíci sterilované zeleniny a 2 proužky červené papriky. Tortillu zamotáme.
· Jarní tortilla se zeleninou
Tortillu namažeme sýrem Cottage. Poklademe listy ledového salátu, přidáme 2 plátky sýra a vložíme 2 okurkové tyčinky a 2 plátky červené papriky. Tortillu zamotáme.
Zapečené toasty
· Toast se šunkou a sýrem
Klasický toast, se šunkou, sýrem a kečupem.
· Toast s rajčaty a mozzarelou
Toasty namažeme pestem smíchaným s pomazánkovým máslem, rajče, mozzarella
· Toast s jablky a se skořicí
Toasty namažeme máslem, poklademe plátky jablek a posypeme skořicovým cukrem.
· Toast s banánem a čokoládou
Toasty namažeme tvarohem. Poklademe kolečky banánu a posypeme strouhanou čokoládou.