Snídaňových cereálií je na našem trhu požehnaně. Proto je potřeba vědět, na co se zaměřit při jejich výběru. Jsou opravdu plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, jak uvádějí výrobci?
Co to jsou cereálie?
Pojem „snídaňové cereálie” není legislativně definován. Definováno je pouze „müsli” u kterého je uvedeno, že se jedná o směs mlýnských obilných výrobků, upravených vločkováním, extrudováním nebo jinou vhodnou technologií s jádry suchých plodů, sušeným nebo jinak upravovaným ovocem a látkami upravujícími chuť, vůni nebo konzistenci.
Podle čeho cereálie vybírat?
- Ve složení hledejte celozrnné obiloviny
- Obsah vlákniny ideálně alespoň 6 g ve 100 g výrobku
- Preferujte výrobky s nižším obsahem nasycených mastných kyselin
- Co nejnižší obsah cukru– ideálně s obsahem cukru do 12 g/ 100 g výrobku
- Sledujte obsah soli a vybírejte ty, u kterých je obsah soli co nejnižší.
- Dejte přednost sypaným müsli před zapékanými
Test, který porovnával 28 etiket cereálií dostupných na našem trhu, odhalil, že se v nich skrývá spoustu mouky a cukru.
Obsah tuků v cereáliích na našem trhu
Cereálie nelze považovat za přirozený zdroj tělu prospěšných tuků. Proto platí, že čím méně tuku v cereáliích, tím lépe. Tuk obsažený v cereálních je z velké většiny uměle přidán z důvodu technologického zpracování výrobku, a ne kvůli zvýšení výživové hodnoty výrobku. Vyhýbejte se cereáliím s polevami. Často obsahují transmastné kyseliny a zoxidované tuky, což pro naše tělo není žádoucí.
Obsah cukru
Podobně jako u tuků platí pravidlo, čím méně cukru přijmeme skrze cereálie, tím lépe. Bohužel se v testu potvrdilo, že obsah přidaného cukru je ve většině cereálií opravdu vysoký. Ve 100 g výrobku přesahuje 20, v některých případech až 30 g. Z toho vyplývá, že pokud si dopřejeme plnou misku cereálií, můžeme tím vyčerpat příjem cukru na celý den.
Vláknina
Dostatečné množství vlákniny v naší stravě pomáhá zvýšit aktivitu střev a rychleji se zbavovat odpadních látek. Reguluje trávení tuků a sacharidů a je potravou pro užitečné střevní bakterie. Za zdroj vlákniny lze považovat produkt, který obsahuje aspoň 3 g/ 100 g. Sledujte obsah vlákniny na výrobku, který kupujete.
Obsah soli u většiny testovaných cereáliích se pohyboval okolo 0,5 gramu/100 g. Takové množství soli je v pořádku. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby dospělí denně zkonzumovali nejvýše 6 g soli. Pro děti ve věku mezi 4 až 6 lety je maximální denní příjem stanoven na 3 g a u těch starších (6 až 10 let) jsou to 4 g.
Pár vět na závěr
Přidané vitamíny nikdy nemohou nahradit ty, které přijmeme ze stravy.
Pravidelnou konzumací cereálií nedoplníte potřebné množství vlákniny. Stále se jedná víceméně o sladkost. Extrudované cereálie navíc patří mezi tzv. vysoko zpracované potraviny, které našemu tělu neprospívají. Proto by měly být tyto výrobky do našeho jídelníčku zařazovány spíše výjimečně.
Náš tip! Vytvořte si své vlastní snídaňové cereálie podle Vaší chuti. Kupte si ovesné (špaldové, pohankové, rýžové) vločky, které si libovolně namixujte se sušeným ovocem, ořechy, semínky. Fantazii se meze nekladou 🙂
Zdroje:
https://www.dtest.cz/clanek-7760/srovnani-snidanove-cerealie; https://www.bezpecnostpotravin.cz/snidanove-cerealie-ano-ci-ne.aspx; https://www.stobklub.cz/clanek/spravna-snidane-zaklad-zdraveho-jidelnicku/